Zloćko Dalmatiner

Ovoj priči nisam znala kako napisati ni početak ni kraj. Dobro, ni sa sredinom nisam bila baš načisto. Jedino sam naslov napisala odmah. Jer Verica nije imala limfom, ona je imala Zloćka. Marke Dalmatiner. Inače, marka Dalmatiner je novo otkriće u hematologiji, nastalo 2015. godine određivanjem tačne dijagnoze gđi Verici, kada je na snimku rasporeda malignih ćelija otkrivena nevjerovatna sličnost sa rasporedom tufnica kod pasa istoimene rase.
Ima li potrebe da pišem da sam pisanje i ove priče preplakala? Ne vjerujem. To već svi znaju… ali valjda je to i suština svega. Ako ja ne plačem, kako da dodirnem vas koji čitate?!

Verica je, suprotno svom deminutivnom imenu, žena velike vjere. Šest decenija ljeta Gospodnjih proživjela je mjereno vremenom ljudi. Supruga je jednom emotivcu, majka dvojici uspješnih i ostvarenih ljudi i i drugarica jednom mačku. Njena sudbina je bila obična, sa srećama i tugama uobičajenim svima, uspjesima i padovima zbog kojih Zemlja ne zastaje u svom okretanju. Do tada. Do poslednjeg dana jula 2015. ljeta Gospodnjeg.

“Desetak dana pre tog datuma, Aleksandar, stariji sin je shvatio da rapidno mršavim i da sam za petnaestak dana oslabila 5kg, što je na mojih 50kg bilo veoma vidno. Pojavio se i bol na levoj strani grudnog koša koji nije prestajao i koji je bivao sve intezivniji. Mesec dana pre svega toga, doživela sam fizički stres koji je sve to u meni aktivirao. Na insistiranje sina, koji je zakazao kod radiologa otišla sam na preglede. Uradjeni su mi UZ grudnog koša, abdomena i karlice, rendgen pluća. Na snimku se, na levoj strani videlo nešto. Sutradan mi je uradjen skener koji je to potvrdio. 13.08.2015. sam bila operisana. Sve je prošlo u najboljem redu, otpuštena sam posle nedelju dana i mislila sam da je tu kraj priče.”

Tamo gdje čovjek stavi tačku, život često dopiše zarez. To sam naučila od jednog Heroja koji je danas među anđelima. Samo što ona na umu nije imala da taj zarez ponekad ne znači da je nastavak lijep. Čekanje je jedna od stvari na koju se naviknemo kada nam sudbina dopiše slovo C uz ime. Život nam postane jedna velika čekaonica: čekamo nalaze, terapije, pa opet nalaze od kojih zavisi da li ćemo čekati novu terapiju… i kao u začaranom krugu čekamo ni ne znajući više šta je sledeće na redu. Dok se ne naviknemo, svaki susret sa mjestom na kome stanuje bol donosi novu strepnju, novi strah, nove nevjerice. Sva ta slova i brojevi zbunjuju, sve te šifre i “bezobrazni” nazivi terapija ulijevaju strah. Na to nije imun niko. Ni na konačnu dijagnozu.

“Hirurg mi je saopštio da imam hematološki karcinom, Non Hočkina i da hitno moram na Hematološku kliniku radi daljeg lečenja. Šta da kažem?! Izašla sam sa klinike, nisam znala gde se nalazim, bila sam u šoku. Otišla sam kod hematologa. Na pregledu je ustanovljeno da su mi svi limfni čvorovi potpuno čisti i urađena mi je biopsija kostne srži. Dodatna histopatologija je potvrdila postojanje atipičnog, folikularnog Non Hočkin limfoma, stadijum IV.”

Totalni haos u glavi je ono što najbolje opisuje stanje poslije saopštenja dijagnoze. Zbunjenost. Strah. Strah od svega što znamo i ne znamo. Odbijanje.

 
“Razgovarala sam sa sinom i rekla mu da neću na terapiju. Njegov odgovor je bio: “Tvoj izbor majko. Ali onda hajde da počnemo da se opraštamo!” Zbunila sam se. Pogledala sam ga u oči i videla veliku zabrinutost i rešenost da mi pomogne, ma šta ja odlučila.”

Kada sam u svojoj borbi dospjela na VMA na završno liječenje, osoblje se potrudilo da mi sam bolest o tok liječenja što više približi. Primjetila sam da, kao i meni, i ostalima saznanja o bolesti i liječenju pomažu. Valjda je lakše izboriti se sa neprijateljem kojeg poznaješ. Tada shvatimo da je bolest problem s kojim se možemo i moramo suočiti, neprijatelj kojeg su i mnogi drugi porazili. I krenemo, bojažljivo i nesigurno, ali krenemo u bitku.

“Rekla sam sebi nisi ni prva ni poslednja, nažalost, koja se suočava sa ovakvim problemom. Nisi kukavica, do sada si se hvatala u koštac sa svim i svačim, zašto bi sada odustajala. Po prirodi sam borac, pozitivno razmišljam, veliki sam optimista i znam da posle “svake kiše, grane sunce”, pobediću tog zloćka u sebi. Čekajući prvu terapiju, u Beogradu je NURDOR na Trgu,15.02. organizovao manifestaciju “I ja se borim”, kao podršku deci oboleloj od raka. Otišla sam. Mladić i devojka, volonteri, pored kojih sam stala da ostavim neku paricu i kupim zelenu boksersku rukavicu koja je predstavljala simboliku u njihovoj dečijoj borbi, bili su raspoloženi da porazgovaraju samnom. Rekli su mi, izmedju ostalog, gospodjo probudite to dete u sebi i sve ćete lakše prebroditi jer su deca veliki borci.”

Dan prve hemoterapije. Mislim da ništa u životu što doživio nije ni slično tome. Bez obzira na našu snagu i psihu, bez obzira na stav i ljunaznost osoblja, dobre prognoze i ohrabrenja, taj dan je dan za strah, strepnju, očekivanje svega najgoreg. Jer tako je kada branite goli život od nepoznatog neprijatelja. Interesantno, svi tog dana u infuziju gledamo pažljivo kao da ćemo joj pogledima dati neku čudesnu moć. Pratimo pogledom svaku kap koja nam ulazi u venski sistem i smatramo je za prijatelja koji nam pomaže da porazimo to nešto u sebi. Otkrivamo i sebe i svijet oko nas na različite načine i sa potpuno novim saznanjima. Neka su krajje čudna. I dolazimo do trenutka koji mnogima pada najteže.

“Sin mi je rekao da kosa počinje da opada osamnaestog dana. Pih, pa kako kosa ume da broji? Izgleda da ume! Osamnaestog dana je počela da opada pomalo i posle par dana sin me je ošišao na “keca”. Prethodnih dana sam se snabdela raznim “frizurama” u stilu marama, ešarpi, šeširica… nabavila sam i periku u boji moje kose i frizure kakvu sam imala. Periku nisam nikada stavila na glavu. Jednostavno, to ne bih bila ja. Ja se borim sa Zloćkom i normalno mi je da nosim marame jer su prijatnije i ja se osećam bolje. Sa njima na glavi sam potpuno svoja. To smo moj Zlocko i ja.”

Osam terapija. Nešto malo manje mjeseci. Milion briga. Milion pitanja. Jako malo odgovora. Kilogrami ljubavi i podrške. Vagon nadanja. Mislim da je to recept za ozdravljenje.

“Sada je već oktobar. Hemioterapije su postale prošlost, svih osam sam primila, odradila kontrolni PET CT i biopsiju kostne srži i šta da kažem, osim da sam presrećna. Zloćko je otišao u prošlost! Pobedila sam ga! Emocije zbrkane: sreća, neverica, radost mojih sinova i supruga, prijatelja!”

Kao što se teško navikavamo da nam je nešto loše ušetalo u život, tako nam treba određeno vrijeme da se naviknemo i na to da toga više nema. Da nam je životna scena sada čista, bez prepreka, da je imaginarna riječ remisija postala sasvi realna i prisutna i da možemo da odahnemo. I onda se polako vraćamo svom životu: prijateljima, knjigama, uličnim mačkama, svađama i mirenjima… životu koji nam je vraćen i kojeg trebamo čuvati. U njega vjerovati. I nikada ne odustajati.